Facebook Pixel

Hvilken pumpekanne skal jeg velge?

Et spørsmål som ofte dukker opp i innboksen hos kundeservice er: Hvilken pumpekanne skal jeg velge? På ingen måte et dumt spørsmål, for i denne produktkategorien finnes det mye å velge mellom, og konsekvensen av å velge feil pumpekanne kan i verste fall føre til at du sitter igjen med en kanne som ikke fungerer etter relativt kort tid. Her skal vi prøve å oppklare litt og gi noen tips til hvordan du tar godt vare på pumpekannen din.

Kwazar-Venus_Super_HD_Alka_Line_1_5_l

Hva skal pumpekannen brukes til?

Det første som er viktig å tenke gjennom før du går til innkjøp av en sprayflaske eller pumpekanne er hva slags kjemi du har tenkt til å bruke sammen med den. Grunnen til dette er at pumpekannen må være tilpasset de kjemiske egenskapene til produktet du skal ha oppi den. Du bør stille deg selv følgende spørsmål:

 

  1. Skal pumpekannen brukes sammen med løsemiddelbasert kjemi (f.eks. petrokjemisk avfetting)? 
  2. Hvilken pH-verdi har produktet som skal brukes sammen med pumpekannen?

Kort om pH-verdi

pH-verdien til en væske sier noe om hvor sur den er, og for å sette dette i et system bruker vi pH-skalaen. Denne skalaen strekker seg fra 0 til 14, hvor pH 0 er surt/syre, pH 7 er nøytralt og pH 14 er basisk/alkalisk. Hvor en væske/produkt befinner seg på denne skalaen forteller noe om hvilke egenskaper produktet har til å løse opp ulike typer forurensning, men også hvordan det reagerer med andre stoffer. Enkelt forklart betyr dette at feil kombinasjon av kjemi/pumpekanne kan resultere i at pumpekannen blir ødelagt av kjemien du har på den.

 

Det er også verdt å nevne at pH-skalaen er en logaritmisk skala, noe som i dette tilfellet betyr at en væske med pH 5 er 10 ganger surere enn en løsning med pH 6, og 100 ganger surere enn en løsning med pH 7 osv. 

 

Pumpekanne til løsemiddelbaserte kjemikalier

Dersom du skal bruke pumpekannen sammen med løsemiddelbasert kjemi slik som f.eks. en petrokjemisk avfetting som Prickbort eller Teerwasche A, er valget enkelt. Da er det Solvent serien fra Kwazar du er ute etter. I vårt sortiment har du da to muligheter: Kwazar Venus Super HD Solvent 1,5l eller Kwazar Nix HD Solvent Sprayflaske 0,5l. Disse er designet for å tåle påkjenningen fra en rekke ulike løsemidler uten at pakninger og andre deler tar skade av det.  

Alkalisk, sur og nøytral kjemi

Er du på utkikk etter en pumpekanne til f.eks. en APC, felgrens, forvask såpe etc. kommer pH-skalaen inn i bildet. Som tidligere nevnt påvirker pH-verdien til en væske hva slags typer forurensning den er egnet til å løse opp. En alkalisk/basisk skumsåpe er f.eks. egnet til å løse opp organisk smuss, mens sur kjemi er bedre egnet til å løse mineralbasert forurensning som f.eks. kalkflekker, flyverust etc.

 

Kwazar Alkaline

Skal du bruke basisk/alkalisk kjemi som f.eks. en alkalisk skumsåpe, felgrens eller APC sammen med en sprayflaske eller pumpekanne, er det Alkaline serien du skal se etter. Pumpekannene i denne serien er tilpasset kjemikalier med en pH-verdi på mellom 8 og 14. Her finner du blant annet en 2 liters kanne med skumfunksjon. Perfekt dersom du ikke har skumkanon tilgjengelig.

Kwazar Acid 

Til sur kjemi har Kwazar en egen Acid serie. Denne er designet for å tåle kjemi med en pH-verdi på mellom 1 og 6. Med andre ord er det denne serien du skal gå for dersom du trenger en pumpekanne til syrebasert felgrens eller andre sure rengjøringsmidler til bruk enten i garasjen eller hjemmet.

Nøytral kjemi

Mye av kjemien vi bruker til bilvask er nøytral, og har en pH-verdi på rundt 7. Til denne typen kjemi skal du se etter sprayflasker og pumpekanner fra Kwazar som ikke har Alkaline eller Acid i navnet, og er hvite og lyseblå. Blant disse finner du mange størrelser og typer, og alle er tilpasset kjemi med en pH-verdi på mellom 6 og 8. Disse tåler altså nøytral, svakt sur og svakt basisk/alkalisk kjemi. Sprayflaskene i denne serien kommer med double action trigger som sørger for effektiv påføring av produkt. Enkelte av dem har også 360 funksjon som gjør at flasken fungerer selv om du holder den opp ned eller liggende (ikke egnet til bruk sammen med metallpartikkelfjerner). 

Vedlikehold av pumpekanner

For at du skal ha glede av pumpekannen din lengst mulig anbefaler vi at du:

  1. Kun bruker pumpekannen til den typen kjemi den er beregnet for.
  2. Ikke lar den stå under trykk når den ikke er i bruk.
  3. Jevnlig skyller gjennom den med rent vann. Helst etter hver bruk.
  4. Jevnlig smører O-ringer og pakninger.

I nettbutikken finner du også et utvalg av reservedeler, sprayhoder, pakninger etc. til mange av pumpekannene.