Facebook Pixel

Slik renser og beskytter du skinnsetene i bilen

Skinnseter i bil har de siste årene blitt mer og mer vanlig, og er ikke lengre forbeholdt kun de dyreste bilene. I tillegg til å se bra ut, har skinn den fordelen at det er forholdsvis enkelt å holde rent sammenliknet med tekstilseter. Over tid så vil likevel skinnsetene fylles med fett og smuss, og en rens er nødvendig. Her finner du alt du trenger å vite for å rense og beskytte skinnsetene dine!

Rens av skinnseter

Når bør skinnsetene renses?

Som med mye annet avhenger det av hvor skitne setene er, noe som i stor grad avhenger av hvor mye bilen blir brukt og hvor mye skitt du drar med deg inn i bilen. En god indikator på at det er tid for en rens er når skinnet ser blankt ut, eller har synlige flekker. I motsetning til lakken på en bil,  så skal skinnet ideelt sett ha en matt overflate. Når skinnet er blankt betyr det enkelt og greit at det er tilsmusset og "innbakt" med fett/skitt.

Klarer du å rense og beskytte skinnesetene i bruksbilen hver 3-4 måned er det helt supert, men alt er bedre enn ingenting!


Hva trenger jeg for å rense skinnsetene?

I utgangspunktet trenger du ikke veldig mye utstyr og kjemi for å gi skinnsetene en god rens og beskyttelse. Det du trenger er:

  • En dedikert skinnrens (evt. en APC som kan brukes på skinn)
  • En myk skinnbørste
  • Litt microfiberkluter
  • En beskyttelse til skinn.
  • Et par skumapplikatorer

Dersom du ikke har noe av dette fra før så finnes det pakkeløsninger som inneholder alt du trenger for å komme i gang. Har du litt utstyr fra før, og ønsker å bruke en spesiell type rens eller beskyttelse, finner du også alt du trenger enkeltvis.


Støvsug

Det første du gjør er å støvsuge ut av setene for å få bort alt som ligger løst. Dette vil du unngå å dra med deg rundt i setet når du skal vaske det. Bruk gjerne en myk børste på støvsugeren for å unngå å ripe opp skinnet med munnstykket. Støvsug godt i sømmer og i sprekken mellom setet og seteryggen.

 

Skinnrens

Finn frem skinnrensen du ønsker å bruke, skinnbørste og en microfiberklut. Ha gjerne en bøtte med vann tilgjengelig for å skylle børste og microfiberkluten underveis.

Bruker du en skinnrens som kommer på sprayflaske kan du spraye direkte i setet, jobbe med børsten til det skummer og litt til for å løse opp smusset som sitter i skinnet. Kommer skinnrensen i dispenserflaske/foamer kan du legge dette rett i børsten og begynne å jobbe med denne for å løse opp smusset. Du skal ikke bruke mye press, men la børsten og skinnrensen/kjemien gjøre jobben.

Du kan også bruke en myk svamp i stedet for børste dersom du heller ønsker det. Hva du foretrekker er en smakssak.

Når du er ferdig med et område (f.eks. halve setet), tørker du over med en fuktig microfiberklut for å få bort smusset fra overflaten. Skyll kluten underveis for å unngå å dra med deg skitten rundt i setet.

Er setet fortsatt ikke helt rent gjentar du prosessen over til du er fornøyd.Beskyttelse

Når skinnsetene er renset og fri for forurensning, bør du benytte anledningen til å gi skinnet litt ekstra pleie i form av en beskyttelse. Dette anbefales for at skinnet skal holde seg pent så lenge som mulig uten å tørke ut, falme, sprekke eller misfarges av f.eks. jeans.

Har du en nyere bil (3-4 år gammel eller mindre) klarer du deg i de fleste tilfeller med en overflatebeskyttelse som bidrar til at skinnet slites mindre, motvirker fargeoverføring fra klær og gjør skinnet lettere å holde rent.

Til dette kan vi anbefale enten Colourlock Leather Shield eller Gtechniq L1 Leather Guard.

Har bilen vært noen år på veien så anbefaler vi å behandle setene med Colourlock Leather Protector for å gi skinnet næring, og sørge for at det holder seg mykt for å unngå sprekkdannelser. Du kan gjerne behandle setene med Colourlock Leather Shield i tillegg dersom du ønsker det for enda bedre beskyttelse.


Slik bruker du Colourlock Leather Protector og/eller Colourlock Leather Shield

Produktet påføres når skinnet er renset. Bruk en tørr og myk microfiberklut eller en skumapplikator for å påføre et tynt lag med produkt på skinnet. La produktet tørke.


Slik bruker du Gtechniq L1 Leather Guard

Påføres når skinnet er renset og fritt for forurensning. Påføres i et tynt lag med en skumapplikator. Tørk bort produktrestene med en microfiberklut. For best resultat anbefaler vi å påføre produktet på nytt etter en time. Vent en time etter siste påføring før setet brukes.Anbefalte produkter

Gtechniq L1 Leather Guard AB
Fra 129,-
Colourlock Leather Protector
Fra 339,-
Colourlock Leather Cleaner Mild
Fra 249,-
Colourlock Leather Cleaner Strong
Fra 249,-
Colourlock Leather Shield
Fra 339,-
Gtechniq I2 Tri-Clean
Fra 229,-
North Detailing Soft Foam Applicator
15,-
Colourlock Leather Brush
99,-