Facebook Pixel

Hvorfor og hvordan tørke bilen etter vask

Når bilen er nyvasket etter alle kunstens regler og fri for forurensninger i lakken, da er det et viktig å ikke slurve med det siste og meget viktige steget, nemlig tørkingen. Her får du 4 grunner til hvorfor bilen bør tørkes, og hvordan du gjør det både skånsomt og effektivt.

4 grunner til å tørke bilen etter vask

Water Spots

Her i Norge er vi heldige som har friskt og rent vann i springen som vi bruker til både drikkevann og rengjøring. I vannet finnes også ulike mineraler slik som f.eks. kalsium og magnesium i varierende grad ut ifra hvor springvannet ditt hentes fra. Disse mineralene legger du ikke merke til i det daglige, men de kan ha en uheldig effekt når det gjelder bilen din. Grunnen til dette er at disse mineralene ikke fordamper sammen med vannet dersom bilen blir stående og lufttørke. Vannmolekylene fordamper, mens mineralene blir liggende igjen på lakken. Dette kan igjen føre til såkalte "water spots" som "etser" inn i lakken, og som kan være vanskelige å få bort i ettertid.

 

Rennemerker

Dersom du bruker god tid og vasker bilen meget grundig i alle kriker og kroker, så er sjansen for rennemerker mindre, men likevel tilstede. Ved en vanlig bilvask så kommer man ikke alltid til på trange plasser som bak skilt, rundt lister, emblemer og detaljer i f.eks. grill. Her kan det bli liggende en blanding av vann og smuss som du ikke får spylt bort, og som med tiden kan begynne å renne. Dette kan resultere i rennemerker av vann/smuss som får tørke på lakken. Dersom dette skjer mange ganger over tid, kan merkene være utfordrende å bli kvitt.

 

Rust

Vann og fuktighet er som kjent en viktig bidragsyter når det gjelder korrosjon/rust. Etter en vask så blir vann liggende inni dører, i dørhåndtak, speilhus, rundt emblemer etc., og det kan ta lang tid før alt vannet er borte dersom du ikke sørger for å bli kvitt det selv. Over tid kan dette i verste fall føre til at korrosjon/rust får fotfeste, og det er naturligvis noe vi ønsker å unngå.

 

Holde bilen ren lengst mulig

På fine sommerdager er det stort sett lett støv og pollen som forurenser bilen under kjøring, og er du blant dem som foretrekker å tørke bilen ved å teste topphastigheten rett etter vasken, så kanskje du vurderer et annet alternativ etter å ha lest dette. Uansett hvordan man vrir og vender på det så vil bilen bli skitten etter kjøring. Dersom bilen er full av vann vil pollen/støv lettere binde seg til dette, og i neste omgang bli liggende som flekker på lakken når vannmolekylene fordamper. Ikke ser det pent ut, og det er vanskeligere å få bort enn et lag med tørt støv/pollen som ligger løst på bilen.

Slik tørker du både effektivt og skånsomt

Tørkehåndkle

Den rimeligste og enkleste løsningen er uten tvil å bruke et tørkehåndkle i microfiber som er spesialdesignet til formålet.

Microfiberstrukturen i disse er laget for å kunne suge til seg og holde på store mengder vann, og samtidig være skånsom mot lakken. Stort sett klarer du deg fint med ett håndkle til en personbil, men har du en større bil kan det være kjekt å ha et ekstra i bakhånd.

Når bilen er grundig vasket med for- og berøringsvask er det ingen problem å bruke et tørkehåndkle til å dra forsiktig over lakken med. Det er ikke nødvendig å bruke press, håndkledets egenvekt er mer enn nok. Ønsker du å gjøre det ekstra skånsomt kan du brette håndkledet helt ut, legge det på et område av gangen og løfte det av igjen uten å bevege det over lakken.

 

Blåsetørkere

Hvis du er blant dem som ønsker å ta tørkingen enda et steg videre er en blåsetørker løsningen for deg. Disse kommer i ulike varianter hvor noen er beregnet til å tørke hele bilen med, mens andre er designet for å hovedsakelig blåse ut vann fra trange kriker og kroker.  Fordelene med disse er at de gir deg varm luft som har gått gjennom et sikkerhetsfilter for å unngå at du blåser fremmedlegemer på bilen din. Dette er også den mest skånsomme løsningen, spesielt dersom du ønsker å tørke bilen etter en rask avspyling uten berøringsvask. Ved hjelp av en blåsetørker blir du også kvitt vann som ligger skjult i alle kriker og kroker du ikke når med et tørkehåndkle.

En del velger å bruke f.eks. løvblåser eller kompressorluft til å tørke bilen med, noe som også stort sett fungerer, men som likevel har noen ulemper dersom du er opptatt av å tørke så skånsomt som mulig. En løvblåser er stort sett større, tyngre, mindre manøvrerbar og ikke like hendig som en dedikert blåsetørker. I tillegg vil sjansen for å blåse sand/støv fra bakken opp på bilen øke da en løvblåser ikke har en like konsentrert luftstrøm som en blåsetørker.

Dette er ikke ment som en pekefinger til deg som bruker løvblåser til tørking av bil og er fornøyd med det. Hvilken løsning som passer deg best avhenger naturligvis av hvor nøye du er på å redusere risikoen for riper, hvor grundig du ønsker å være og hvor mye du ønsker å investere i utstyr.

 

Et lite tips til slutt

For å gjøre tørkingen av bilen så effektiv og enkel som mulig anbefaler vi alltid å beskytte bilen med en voks, lakkforsegling eller hurtigbeskyttelse. Dette sørger for at mesteparten av vannet preller av etter avspyling, og mengden vann som blir liggende igjen på bilen reduseres betraktelig. Til dette kan vi anbefale Gtechniq C2 Ceramic Sealant som enten kan påføres på tørr nyvasket bil, eller brukes som drying aid ved å spraye på våt bil for så og tørkes bort med et tørkehåndkle.

Bli kvitt Water Spots

Har du først vært så uheldig å få water spots/vannmerker i lakken, er det viktig å fjerne dem så fort som mulig. Over tid vil mineralene i disse "etse" seg gjennom lakken, noe som gjør dem vanskelige å få bort. 

Er du tidlig nok ute, vil en Water Spot Remover være en enkel og effektiv løsning. Dette er et syrebasert produkt som (forhåpentligvis) løser opp mineralene som vannet har etterlatt seg. Hvorvidt denne løsningen fungerer avhenger av hvor lenge vannmerkene har fått ligge på lakken og "godgjøre seg".

Dersom vannmerkene har fått ligge lenge nok til at de har etset seg gjennom lakken, er det polering som må til for å pynte på resultatet ved å slipe ned klarlakk/jevne ut merkene slik at de ikke er like synlige. Begynn med en fin kombinasjon av pute og middel i første om gang for å se om dette løser problemet.
Anbefalte produkter til tørking av bil:

North Detailing Silk & Twist Drying Towel
239,-
-37%
North Detailing Deluxe Microfiber Drying Towel
175,- Før 279,-
Gtechniq C2 Ceramic Sealant
Fra 215,-
North Detailing Microfiber Drying Towel
115,- Fra 99,-
-25%
Gtechniq MF2 Zero Scratch Microfibre Drying Towel
119,- Før 159,-