Facebook Pixel

Blandingsforhold i skumkanon - slik får du stålkontroll.

Er du usikker på hvor mye såpe du trenger i skumkanonen din for å få riktig blandingsforhold ut av dysen? Da har du kommet til riktig plass, for her finner du alt du trenger å vite for å få stålkontroll på blandingsforholdet. Det kan kanskje høres vanskelig ut, men det er faktisk overraskende enkelt!

Hvorfor tenke på blandingsforhold?

Hvis du er blant dem som bare hiver oppi en god slump med såpe i beholderen, og er fornøyd så lenge du får skum ut av kanonen så er ikke dette verdens undergang. Det er likevel et par ting som gjør at det kan være verdt å ta den lille jobben det er med å finne korrekt blandingsforhold i din skumkanon:

 

  1. Selv om det sjeldent er noe fare for å skade lakken med å bruke for sterk såpe, kan det være lurt å være oppmerksom på at for sterk blanding kan tære unødvendig mye på en eventuell voks/keramisk lakkforsegling. Dersom du bruker en sterkt alkalisk såpe kan dette i noen tilfeller føre til skjolder på eventuell krom som måtte være på bilen.
  2. I de fleste tilfeller hvor man bare hiver oppi litt såpe i beholderen uten å måle så er nok blandingen for sterk, men det er også mulig at den blir for svak, noe som gjør at såpen ikke fungerer optimalt og ikke gir den rengjøringseffekten den skal ved korrekt blandingsforhold.
  3. Med riktig mengde såpe i beholderen bruker du ikke mer såpe enn nødvendig, noe som er positivt både for lommeboka og miljøet.

  

Hva påvirker blandingsforholdet ved bruk av skumkanon?

Uavhengig av hvilken skumsåpe du velger å bruke, så kan du være sikker på at den kommer med et anbefalt blandingsforhold. Dersom det på produktet står oppgitt et blandingsforhold på 3%, så gjelder dette ut fra skumkanon mot lakken, ikke i beholderen på skumkanonen. For å finne ut hvor mye såpe du skal ha i beholderen for å få riktig blandingsforhold ut av dysen må du derfor ta følgende faktorer med i beregningen:

 

  • Hvilken type skumkanon du bruker og hvor mye som suges opp fra beholderen under bruk.
  • Innstillingen på justeringsskruen.
  • Hvor sterk såpeblanding du har i beholderen på skumkanonen.
  • Hvor mye vann høytrykkspyleren din gir.

Hvis du allerede nå blir dårlig bare av tanken på å sette opp et regnestykke som tar med alle disse faktorene i beregningen, kan du ta det helt med ro. Dette er egentlig veldig enkelt dersom du velger riktig fremgangsmåte, og krever ikke mer enn enkel prosentregning.

 

Slik finner du riktig blandingsforhold i din skumkanon

Det du trenger for å finne blandingsforholdet er skumkanonen, høytrykkspyleren, en stor bøtte og en helt vanlig badevekt.

Start med å sette den tomme bøtten på badevekten, og nullstill deretter vekten. Eventuelt kan du notere ned vekten av den tomme bøtten slik at du kan trekke den fra senere.

Fyll opp beholderen på skumkanonen med 10 dl vann, og sett justeringsskruen på maks. Deretter spyler du i bøtten helt til beholderen på skumkanonen er tom for vann. Det er viktig å slutte å spyle med en gang skumkanonen er tom for at beregningen skal bli riktig. Når du er ferdig leser du av tallet på vekten (husk å trekk fra vekten av selve bøtten dersom du ikke nullstilte vekten i starten). Tallet vekten viser i kilo gjør du så om til desiliter.

I vårt tilfelle viser vekten 9,5 kg når vi har tømt skumkanonen, og det betyr at vi har 95 dl vann totalt. 9,5 kilo = 9.5 liter = 95 desiliter

 

Neste steg er å finne ut det anbefalte blandingsforholdet på såpen du ønsker å bruke i skumkanonen din. Dette står som regel oppgitt på flasken/kannen, og er gjerne oppgitt som et intervall. Såpen vi bruker i videoen over (North Detailing Car Foam) har et anbefalt blandingsforhold på 0,5% - 2%.

For å gjøre det enklest mulig tar vi utgangspunkt i at vi ønsker å bruke den sterkeste anbefalte blandingen til denne skumsåpen, altså 2%. For å finne ut hvor mye såpe vi trenger i beholderen på skumkanonen bruker vi følgende formel:

 

Ønsket prosent (ut fra skumkanonen som treffer lakken) * total mengde vann i bøtten (dl) / 100 = antall desiliter med såpe i beholderen.

 

I vårt tilfelle blir regnestykket slik: 2 (%) * 95 (dl)  / 100 = 1,9 (dl). Vi trenger altså 1,9 desiliter med såpe, og 8,1 dl vann i en skumkanon som rommer 10 dl for å få et blandingsforhold på 2% med justeringsskruen på maks.

Grunnen til at vi anbefaler å gå ut ifra det sterkeste anbefalte blandingsforholdet til såpen med justeringsskruen på maks er todelt. For det første er vi da sikre på at vi ikke bruker for sterk/for mye såpe. I tillegg kan vi da enkelt justere ned litt på skruen for å få et svakere blandingsforhold dersom vi f.eks. ønsker å ta en enkel vedlikeholdvask og ikke har behov for veldig sterk såpe.

Ved å følge denne metoden er du sikker på at du i alle fall ikke bruker for sterk såpe, og du kan enkelt få en svakere blanding kun ved å bruke justeringsskruen på skumkanonen. Det er heller ingenting i veien for å gjøre samme testen med justeringsskruen på midten, eller på minimum dersom du ønsker å sjekke blandingsforholdet ved ulike innstillinger.

Det kan ta ganske lang tid å tømme mange skumkanoner dersom skruen står på minimum, så om du ønsker å teste dette kan du f.eks. fylle skumkanonen med 2 dl vann, og gange opp til en liter for å spare litt tid på testingen.

 

Det fine med å gjøre denne testen er at når du først har gjort det, så kan du enkelt regne deg frem til hvor mye såpe du skal ha i beholderen med en annen såpe ved en senere anledning uten at du trenger å utføre testen på nytt. Det mest vesentlige er å finne ut hvor mye vann du sitter igjen med etter å ha tømt en hel skumkanon på en gitt innstilling, for da er det bare et raskt regnestykke som skal til før du er klar for skumlegging med riktig blandingsforhold.

Har du spørsmål?

Har du spørsmål om bruk av skumkanon, bilpleie generelt, eller ønsker du produktanbefalinger som passer deg og din bil? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no .

Anbefalte produkter

-21%
North Detailing Foam Lance PRO Kit

Fra 990,- Før 1248,-

Til 2296,- Før 2897,-

North Detailing Foam Lance Pro

Fra 749,-

Til 2398,-

K2 Pro Detailing Bela Pro Active Foam Blueberry
Fra 119,-
MTM Hydro PF22.2 Foam Lance

Fra 1190,-

Til 2667,-

North Detailing Vaskebøtte med Grit Guard

Fra 290,-

-40%
North Detailing Car Foam
Fra 7500,- Før 12490,-
Autobrite MagiFoam
Fra 199,-
Bilt-Hamber Autofoam - 5 liter
398,-