Facebook Pixel

Beskyttelse av bil - hva skal du velge?

Ønsker du å ta best mulig vare på bilen din og sørge for at den er så enkel som mulig å holde ren? Da er det en eller annen form for lakkbeskyttelse som gjelder. En god beskyttelse sørger for at vann og smuss preller av lakken og ikke fester seg like godt som det ville gjort på en ubeskyttet bil. I denne produktkategorien finnes det mye å velge i, og her skal vi hjelpe deg å bli litt klokere på hva som er den beste løsningen for deg og din bil.

Keramisk lakkforsegling

En keramisk lakkforsegling (eller coating om du vil) er uten tvil den mest holdbare og varige beskyttelsen du kan beskytte bilen med. En god keramisk lakkforsegling vil uten tvil gjøre vedlikeholdet av bilen lettere og sørge for at bilen er mye lettere å holde ren i lang tid fremover. I tillegg til avprelling, vil en keramisk lakkforsegling også beskytte bilen godt mot falming/UV stråling og oksidering av lakken. Litt avhengig av type lakkforsegling kan du også få en viss beskyttelse mot de minste ripene, eller at ripene setter seg i lakkforseglingen og ikke lakken. Når det gjelder varighet på en keramisk lakkforsegling så avhenger dette naturligvis av type produkt, vaskerutiner og kjørelengde, men det vanligste er en oppgitt holdbarhet på mellom 1 og 5 år. Denne typen beskyttelse har også best bestandighet mot kjemi dersom bilen vaskes etter anvisningene fra produsent.

 

Det som er verdt å tenke igjennom før du går for denne løsningen er at den er meget holdbar, og det krever litt forarbeid for et optimalt resultat. Vi anbefaler alltid at bilen rengjøres grundig og poleres før påføring av en keramisk lakkforsegling. Grunnen til dette er at bilen skal se best mulig ut før lakken forsegles og at lakkforseglingen vil få best heft dersom bilen er polert og renset med en wipedown før påføring. Dette er en jobb som uten tvil er overkommelig for alle med riktig utstyr og litt interesse for å lære seg hvordan det gjøres. Er du nybegynner bør du regne med å bruke 1-2 dager på jobben. Perfekt helgeprosjekt med andre ord!

Keramisk lakkforsegling passer for deg som:

 • Ønsker den beste og mest holdbare beskyttelsen av bilen som gjør renholdet enklere, og som har god bestandighet mot vaskekjemi.

 • Ønsker å beskytte bruksbilen som gjerne kjøres mye uten å måtte bruke tid på å beskytte den etter vask.

 • Har litt erfaring med bilpleie fra før, eller har et ønske om å lære seg å gjøre dette selv.

 • Har muligheten til å la bilen stå tørt i en romtemperert garasje under påføring og herding.

Voks og sealer

Er du av typen som elsker å bruke lørdagen på gårdsplassen eller i garasjen for å gi bilen en shine, er en god voks eller sealer et godt alternativ for deg. Denne løsningen passer også fint for deg som ikke ønsker å bruke tid på å legge en keramisk lakkforsegling, men som ikke har noe i mot å bruke litt ekstra tid på å beskytte bilen 2-4 ganger i året. Avhengig av type produkt kan du med en voks eller sealer se frem til en beskyttelse som varer mellom 2 og 12 måneder.

 

Denne typen produkter deles gjerne opp i to kategorier: voks og syntetiske sealere. Det de to typene har til felles er at de gjerne påføres på samme måte ved å bruke en påføringspad som brukes til å påføre et tynt lag med, før du tørker bort restene med en microfiberklut. Forskjellen er at en voks gjerne inneholder en viss andel carnubavoks som utvinnes fra bladene til carnubapalmen, noe som gir en ekstra fin glans og god avprelling. En sealer er på den andre siden 100% kjemisk fremstilt, og vil i de fleste tilfeller vare noe lengre enn en voks. Begge deler er fine alternativer som gir en fin avprelling og beskytter bilen godt.

Voks og sealer passer for deg som:

 • Trives med å bruke en lørdags formiddag noen ganger i året på å gi bilen litt ekstra pleie.
 • Ikke ønsker å gå for en mer permanent løsning som keramisk lakkforsegling og låse deg til én beskyttelse i lang tid.

 • Ønsker en løsning som er litt mer holdbar enn en sprayforsegling.

   

Hurtigvoks og sprayforsegling

Er du blant dem som ønsker et rimelig, raskt og effektivt alternativ er en sprayforsegling mest sannsynlig det rette valget for deg. I denne kategorien finnes det mange ulike produkter å velge mellom, men felles for dem alle er at det går fort å påføre, og du får en beskyttelse som varer alt fra et par uker til 2 til 4 måneder avhengig av kjørelengde og hvor ofte bilen vaskes. Noen av disse skal sprayes på våt bil og spyles av, mens andre påføres enkelt ved å bruke en microfiberklut. Les alltid instruksjonene godt før du bruker denne typen beskyttelse slik at den påføres riktig. Selv om dette er den enkleste og raskeste løsningen gjør du ikke noe galt i å velge en sprayforsegling. Den eneste ulempen er at holdbarheten er noe kortere enn en voks, og du må regne med å bruke noen få minutter etter vask på å påføre sprayforseglingen med jevne mellomrom.


Hurtigvoks og sprayforsegling passer deg som:

 • Ikke ønsker å bruke tid på å legge en voks eller keramisk lakkforsegling på bilen.
 • Ikke har tid til å legge en mer holdbar beskyttelse, og trenger en rask løsning.

 • Ikke føler deg kompetent nok til å legge en voks eller keramisk lakkforsegling (dette kan du naturligvis lære deg ganske fort).

 • Ønsker å gi beskyttelsen du har på fra før en ekstra boost, eller beskytte deler av bilen hvor beskyttelsen har begynt å forsvinne.

Har du spørsmål?

Har du spørsmål om beskyttelse av bil, eller andre bilpleiespørsmål? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no så hjelper vi deg mer enn gjerne!