Facebook Pixel

Vask av motor - slik gjør du det!

Av og til trengs det en vask av motor og motorrom på bilen. Over tid vil det her samle seg opp mye støv, smuss og annen forurensning, noe som i verste fall kan føre til brann dersom varme fra motoren antenner støv og oljerester i motorrommet. Det er heller ikke til å komme unna at en nyvasket motor ser mye bedre ut. I videoen under viser vi deg hvordan du rengjør motorrommet grundig.

Før du starter

Som med alt annet innen bilpleie, så er det viktig at overflatene som skal vaskes er avkjølte før du starter. Sørg for at motoren er helt kald slik at kjemi ikke tørker umiddelbart etter påføring og lager skjolder. Finn frem alt du trenger av utstyr på forhånd slik at du slipper å stresse med å lete etter dette underveis.

Bli kvitt alt som ligger løst i motorrommet

Over tid så vil det fort samle seg opp mye støv, sand, pollen, løv etc. i motorrommet. Dette er fint å bli kvitt så mye som mulig av før du begynner å påføre kjemi. Plukk vekk eventuelt løv, og bruk gjerne en støvsuger med en børste på for å få bort det aller verste av løst smuss og støv.

Start øverst

Begynn med å påføre en alkalisk avfetting, APC eller skumsåpe på undersiden av panseret og la dette få virke en stund. Dersom du ønsker å gå skikkelig grundig til verks kan du fjerne eventuell isolasjon som er festet med klips for å vaske denne for seg selv og for å komme til på undersiden. Finn frem en detailingkost og kost over hele undersiden av panseret før du spyler av.

Vask av motorrommet

I videoen over så påfører vi først en alkalisk avfetting som får virke litt, før vi skumlegger hele motorrommet. Grunnen til dette er at denne avfettingen har en ekstremt god rengjøringseffekt som løser opp det vanskeligste smusset, mens skummet sørger for lengre virketid og holder motorrommet fuktig mens vi koster over med en detailingkost. Om du velger å bruke både avfetting og skum, eller bare en av delene er helt opp til deg og hvor kraftig renseeffekt du trenger. Når kjemien har fått virke en stund koster du grundig over hele motorrommet med en detailingkost. Til slutt spyler du av.

 

Når det gjelder det å spyle med høytrykkspyler i motorrommet så er det viktig å holde høytrykkspyleren på litt avstand og holde den i bevegelse mens du spyler. Dersom du ønsker er det ingenting i veien for å dekke til spesielt utsatte elektriske komponenter med litt plastikkfolie. Dette kan være spesielt nyttig dersom du har en litt eldre bil hvor elektriske komponenter som dynamo og fordeler ikke er godt tildekket.

Vask under deksler

Ønsker du å gå ekstra grundig til verks kan du ta bort eventuelle plastikkdeksler og vaske disse for seg selv. Det som befinner seg under dekslene kan du spraye litt Surfex-HD på og koste litt før du tørker av med en microfiberklut.

Siste finish

For å sette prikken over i´en legger du på en plastikkfornyer/beskyttelse på plastikkdeksler til slutt for å unngå at smuss fester seg like godt fremover, og for at det skal se ekstra fint ut. Til dette er Koch Chemie Motorplast fin å bruke. Denne kan sprayes på mens plastikken er våt, og den kan tørkes av etter litt virketid eller lufttørke.

El- og hybridbiler

I dag er det mange som kjører El- og hybridbiler, og her finnes det mange varianter når det gjelder utforming av motorrom. I mange tilfeller vil det f.eks. gå fint å vaske en hybridmotor på samme måte som en forbrenningsmotor, men det kan være lurt å være litt ekstra forsiktig ved å evt. dekke til utsatte elektriske komponenter.

 

Når det gjelder helelektriske biler så anbefaler vi å kun bruke en alkalisk avfetting eller APC, børste over med en detailingkost og tørke av med en fuktig microfiberklut til slutt.

 

Er du i tvil om hvordan du trygt kan vaske motorrommet på din elbil eller hybridbil, anbefaler vi å sjekke bilens instruksjonsbok og evt. sjekke med forhandler rundt hvordan dette kan gjøres på din bil for å være på den sikre siden.

Produkter til motorvask

Koch Chemie Motorplast
Fra 239,-
-47%
North Detailing Car Foam
Fra 79,- Før 149,-
North Detailing Edgeless Premium Microfiber Buffing Towel
Fra 35,-
Black Mamba Nitrilhansker
Fra 349,-
Bilt-Hamber Surfex HD
Fra 210,-
Wheel Woolies Felgbørster 3 pk.
849,-