Facebook Pixel

Valg av felgrens - finn riktig type til ditt bruk

Felgene er uten tvil en av de plassene som er utsatt for mest forurensning på bilen, og her finner du gjerne en herlig cocktail av bremsestøv, asfaltrester, generell smuss, salt og veistøv. Trikset for å holde dem fine lengst mulig og unngå at felgene blir så og si "umulige" å få rene igjen er naturligvis jevnlig vask med en god felgrens. Her finnes det mange forskjellige produkter å velge mellom, men felgrensene på markedet i dag kan i hovedsak deles inn i tre kategorier, og under går vi raskt igjennom hva som skiller dem og når de ulike typene kommer til sin rett.

pH-nøytral felgrens med metallpartikkelfjerner

Dette er nok den typen felgrens som er mest vanlig å bruke både til vedlikeholdsvask og når felgene skal vaskes grundig, og det er det flere gode grunner til.

Denne typen felgrens er effektiv når det gjelder å bli kvitt både generelt smuss og bremsestøv/metallpartikler fra felgene. Sistnevnte er fint å bli kvitt med jevne mellomrom for å unngå at det får sitte for lenge på felgen, noe som kan resultere i at det kan bli utfordrende å få bort.

I tillegg til dette har enkelte av disse felgrensene en gel-aktig konsistens, noe som gjør at de henger lenge på felgen etter påføring, og får ekstra god virketid. Dette bidrar til økt rengjøringseffekt, samtidig som det i mange tilfeller reduserer forbruket ved at du ikke trenger å påføre i flere omganger for å få lang virketid på produktet.

På generelt grunnlag er det denne typen felgrens vi anbefaler de fleste å bruke, spesielt dersom du ønsker det enkelt og kun skal ha én type felgrens stående i garasjen. En fin allrounder som blir kvitt det meste av forurensning, samtidig som den er enkel i bruk og trygg på de fleste felger og overflater.

Alkalisk felgrens

Er du blant dem som vasker bilen ofte (gjerne hver uke eller flere ganger i uken), har beskyttet felgene med en god coating, eller nylig har lagt en voks er det ikke alltid nødvendig å bruke en felgrens som inneholder metallpartikkelfjerner. Da kan du med fordel bruke en alkalisk felgrens til vedlikeholdsvask. Dette gjelder spesielt i sommerhalvåret.

En alkalisk felgrens vil ikke være like effektiv mot bremsestøv (spesielt ikke dersom bremsestøvet sitter litt) som den typen felgrens som er nevnt ovenfor, men er til gjengjeld veldig god på å bli kvitt generell/organisk smuss. Disse er som regel også fine å bruke til å rense dekksider med. En annen fordel er at de fleste alkaliske felgrenser kommer som konsentrat og kan/skal blandes ut, noe som ofte gir en gunstig literpris.

  Syrebasert felgrens

  Syrebaserte felgrenser er som regel kraftige saker, og stort sett veldig effektive når det gjelder å fjerne bremsestøv som sitter godt. En del av disse kan også tynnes ut, noe som ofte gir en rimelig literpris. Ulempen er at syrebaserte felgrenser krever litt mer av brukeren både når det gjelder kunnskap om bruk og HMS. Feil bruk kan i verste fall føre til etseskader på både bil og bruker.

  Når det er sagt, så har absolutt syrebaserte felgrenser sine bruksområder hos f.eks. proffbrukere og på felger som er fulle av fastbrent bremsestøv som ikke lar seg fjerne etter flere runder med metallpartikkelfjerner.

  Vi anbefaler i utgangspunktet ikke syrebaserte felgrenser til privatbrukere med mindre det er helt nødvendig for å redde ekstremtilfeller som er fulle av gammel bremsestøv. I vårt sortiment finner du derfor kun to felgrenser som er syrebaserte, Poorboys World Spray & Rinse Acid Wheel Cleaner og Koch Chemie Quattro Acid Star (selges kun til proffbrukere).

  Har du spørsmål?

  Har du spørsmål om felgvask, bilpleie generelt, eller ønsker du produktanbefalinger som passer deg og din bil? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no.

  Anbefalte produkter

  -20%
  Poka Premium Hjulstativ
  2390,- Før 2990,-
  North Detailing Tire Brush
  49,-
  -23%
  Kwazar Mercury Super Alka Line - 1 liter
  89,- Før 115,-