Facebook Pixel

Forvask av bil - hvilken kjemi brukes når?

Det viktigste du gjør når bilen skal vaskes er å gi den en god forvask som får bort så mye forurensning som mulig fra bilen før du setter i gang med berøringsvasken. Til forvask finnes det et utall forskjellige avfettinger, såper og All Purpose Cleanere, og det kan være lett å bli forvirret når det gjelder hva som skal brukes til hva og når. Under går vi gjennom det viktigste du trenger å vite, slik at du får full kontroll på kjemi til forvask.

Petrokjemisk avfetting / Kaldavfetting

Denne typen avfetting er petroleum/løsemiddelbasert og brukes for å løse opp oljebasert forurensning som olje, tjære og asfalt fra bilen. Brukes ideelt sett på tørr bil som første trinn i forvasken for best effekt, men fungerer også på våt bil.

Denne typen kjemi er forholdsvis sterk, og selv om moderne petrokjemiske avfettinger er laget for å være så milde mot en eventuell beskyttelse som mulig (f.eks. en voks), vil de alltid tære litt. Når det er sagt vil det alltid være bedre å bruke petrokjemi en gang for mye enn for lite dersom du er i tvil om det er nødvendig. Det er lettere (og mindre arbeid) å legge en ny voks/beskyttelse fremfor å måtte polere bilen pga. vaskeriper som eventuelt oppstår som følge av at bilen ikke er helt ren før berøringsvasken.

Hvor ofte det er behov for å bruke petrokjemisk avfetting avhenger av hvor lenge det er siden forrige vask, kjørelengde og hva slags forurensning som sitter på lakken. Vasker du bilen ukentlig eller flere ganger i uken er det ikke sikkert det er behov for denne typen avfetting ved hver vask, spesielt på sommerstid. Har du nettopp kjørt på nyasfaltert vei, eller latt det gå en god stund siden forrige vask er det smart å bruke en petrokjemisk avfetting for å få bort eventuelle asfaltrester som sitter på lakken.


Eksempler på populære petrokjemiske avfettinger er f.eks. Prickbort eller Teerwasche A

Oppsummert

 • Løser opp oljebasert smuss og asfaltflekker.
 • Fungerer best på tørr bil.
 • Bør brukes jevnlig, men trenger ikke nødvendigvis brukes ved hver vask dersom du vasker bilen ofte. Er du i tvil så er det bedre å bruke petrokjemisk avfetting en gang for mye enn for lite.

Alkalisk avfetting / Skumsåpe

For å bli kvitt organisk smuss, pollen, sevje, avføring fra fugler, insekter etc. trengs det en god alkalisk avfetting eller skumsåpe med høy ph-verdi. Denne typen avfetting bør brukes ved hver bilvask, uavhengig om du vasket bilen forrige uke eller i går. Denne løser opp alt av organisk smuss slik at det enkelt lar seg spyle bort med høytrykkspyler eller hageslangen. Skumsåpe og alkalisk avfetting kan med fordel påføres over petrokjemisk avfetting for økt virketid, eller som første trinn i forvasken dersom du kun skal ta en enkel vedlikeholdsvask.

Alkaliske avfettinger kommer i to forskjellige typer, enten som skumsåpe beregnet til skumkanon slik som f.eks. North Detailing Car Foam, eller som en APC (All Purpose Cleaner), slik som f.eks. Bilt-Hamber Surfex HD som egner seg fint på en lavtrykkskanne eller sprayflaske. Begge deler fungerer fint, men fordelen med en skumsåpe er at den får litt lengre virketid. Begge variantene kommer som regel som konsentrat og kan tynnes ut med vann til ønsket blandingsforhold avhengig av hvor sterk såpe du trenger.

 

Eksempler på populære alkaliske skumsåper og avfettinger er f.eks. North Detailing Car Foam V2, Bilt-Hamber Autofoam, Koch Chemie Vorreiniger B (skumsåper) og Bilt-Hamber Surfex HD (avfetting/APC).

Oppsummert

 • Løser opp generell/organisk smuss.
 • Brukes ved hver vask.
 • Finnes både som skumsåpe og som APC til lavtrykkskanne.
 • Kommer som regel som konsentrat som kan tynnes ut til ønsket styrke.

  Metallpartikkelfjerner

  Hvis du har en hvit eller lys bil er sjansen stor for at du av og til kan se små brune flekker på lakken som kan ligne på rust. Veldig ofte er dette bare små metallpartikler fra bremser som har satt seg i lakken, og som enkelt lar seg fjerne med en metallpartikkelfjerner.

  Har du en mørk bil er ikke disse flekkene så lette å få øye på, men dersom du etter en forvask med petrokjemisk avfetting og skumsåpe kjenner små nupper i lakken når du drar hånden forsiktig over bilen er sjansen stor for at dette er metallpartikler.

  Dersom du ser/kjenner disse brune flekkene er det på tide å finne frem en metallpartikkelfjerner. Denne reagerer med metallpartiklene som sitter i lakken og "trekker" dem ut, slik at partiklene enkelt lar seg spyle bort med høytrykkspyleren eller hageslangen.

  Metallpartikkelfjerner brukes ideelt sett etter at du har brukt både petrokjemisk avfetting og skumsåpe/alkalisk avfetting, og deretter spylt av bilen en gang for at metallpartikkelfjerneren skal komme til på partiklene som sitter i lakken.

  Med mindre du har kjørt med bremser som henger eller nettopp har hatt en heftig kjøretur på svingete vestlandsveier holder det for de fleste å bruke metallpartikkelfjerner på lakken 2-4 ganger i året. Et minimum er ved vinter- og vårklargjøring, men gjerne en gang innimellom også, eller ved behov dersom du ser/kjenner mye metallpartikler på lakken.

   

  Eksempler på populære metallpartikkelfjernere er f.eks. North Detailing Iron Remover og Bilt-Hamber Korrosol.

  Oppsummert

  • Fjerner flyverust og bremsestøv effektivt.
  • Bruk etter forvask med petrokjemisk avfetting og skumsåpe.
  • Brukes minimum 2 - 4 ganger i året, eller ved behov.

  Har du spørsmål?

  Har du spørsmål om forvask, bilpleie generelt, eller ønsker du produktanbefalinger som passer deg og din bil? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no.

  Anbefalte produkter

  North Detailing Car Foam V2
  Fra 499,-
  Koch Chemie Teerwäsche A
  Fra 175,-
  Koch Chemie Vorreiniger B - 5 liter
  659,-
  North Detailing Iron Remover
  Fra 149,-
  Macserien Mac 124 Prickbort
  Fra 89,-
  Bilt-Hamber Korrosol
  Fra 319,-
  Bilt-Hamber Surfex HD
  Fra 210,-
  Bilt-Hamber Autofoam - 5 liter
  398,-