Vask av bil på vinteren - slik gjør du det!
Vask av bil på vinteren når gradestokken viser minusgrader og snøen fyker rundt ørene kan være en utfordring, og ikke minst en kald opplevelse. Når det er sagt, så er det absolutt mulig å få gitt bilen en god vask på gårdsplassen hjemme på vinteren, selv om gradestokken viser under null. Her får du våre tips til hvordan!
Før du begynner
Det å vaske bilen utendørs på vinterstid krever litt mer planlegging enn resten av året, og det første du bør sjekke er værmeldingen. Ofte dukker det opp en mildværsdag i ny og ne, og disse er fine å utnytte. Det beste er naturligvis at gradestokken kryper litt over null, men med litt forberedelse er det ingen krise at kvikksølvet viser en minusgrad eller to.
Den største utfordringen når det er minusgrader er at vann og kjemi fryser, og det kan fryse meget raskt i møtet med et iskaldt karosseri. For å unngå dette så langt det lar seg gjøre, er det smart å sørge for at det er litt varme i bilen på forhånd. La den gjerne stå i en oppvarmet garasje i forkant, eller ta en god kjøretur med varmeapparatet på fullt for å prøve å få litt varme i bilen. Skulle du være så heldig at solen skinner så kan den lille varmen fra solen også være fin å utnytte for å gi litt ekstra varme på vinterstid (NB! Hold deg unna sola alle de andre årstidene!).
Utover dette er det også smart å smøre dørlister med en silikonstift og bruke litt låsolje i låsene før du begynner å vaske, slik at disse ikke fryser fast. Husk også å finne frem alt du trenger på forhånd for å unngå å bruke unødvendig tid på å lete etter ting underveis. La gjerne selve høytrykkspyleren stå inne i garasjen dersom den er oppvarmet, og trekk slangen med deg ut. Da reduserer du risikoen for frostskader på selve høytrykkspyleren.
Slik vasker du
Selve vaskingen gjøres på samme måte som ellers, men dersom temperaturen er under null er kan det være fornuftig å være litt ekstra effektiv, og ikke minst følge godt med på kjemien slik at den ikke får tid til å fryse.
Start med å spraye på en god felgrens på felgene, og påfør en petrokjemisk avfetting/kaldavfetting rundt hele bilen opp til vinduslistene. Få med hele panseret og hele bakluken også, da disse plassene også er utsatt for mye smuss. La dette få virke noen minutter før du legger på skum over hele bilen, eller påfører en alkalisk såpe med en pumpekanne.
Avhengig av hvor kaldt det er, så er det nå viktig å følge godt med på kjemien slik at den ikke fryser. Det skal litt til at en petrokjemisk avfetting fryser fort, men en vannbasert skumsåpe vil kunne fryse mye raskere. Når dette har fått virke noen minutter spyler du grundig av hele bilen, slik at du blir kvitt alle såperester og smuss.
Til berøringsvasken anbefaler vi at du bruker godt og varmt vann i bøtten, det er både mer komfortabelt og det fryser ikke like lett som kaldt vann. Fyll vaskehansken godt med vann og start vaskingen øverst på bilen og jobb deg nedover. Vær nøye med å skylle hansken ofte for å unngå å dra med deg eventuelt smuss som sitter i den rundt hele bilen. Vask gjerne innstegslister og i underkant av dørene til slutt, for her samler det seg fort mye smuss. Til slutt spyler du grundig av hele bilen til alt av såperester er borte.
TIPS: Dersom det ikke er veldig kaldt, og du tåler å fryse litt på fingrene, kan vi anbefale å bruke Gtechniq Ceramic Gwash i bøtten til berøringsvasken. Denne kan kun brukes i kaldt vann, men legger til gjengjeld igjen en god beskyttelse som gjerne varer frem til neste vask, og sørger for at vannet renner mye lettere av bilen når du er ferdig med å vaske.
Dersom du har muligheten til å gi bilen en underspyling med jevne mellomrom er det også å anbefale, enten du gjør det hjemme eller i en vaskehall.
Tørking
Vi anbefaler alltid å tørke bilen etter vask for å forhindre vannmerker og skjolder på både lakk og glass. På vinterstid er dette ekstra viktig slik at du unngår fastfryste dører, tanklokk, ladeluke etc. Finn frem et godt microfiberhåndkle og tørk skånsomt av hele bilen. Vær ekstra nøye rundt dørlister og andre ting som kan fryse fast.
Merk at dersom du velger å hoppe over berøringsvasken og kun gir bilen en god avspyling, anbefaler vi heller at du bruke en blåsetørker til å tørke bilen med for å redusere risikoen for riper.
Ikke glem dette når du er ferdig
Vann er en av få væsker som utvider seg når det fryser, og derfor er det viktig å være nøye med å passe på utstyret du har brukt under bilvasken slik at du ikke får frostskader. Sørg for å tømme alt av slanger, skumkanoner, pistoler og høytrykkspyleren for vann når du er ferdig, og sett det aller helst inn i varmen frem til det er tørt for å være på den sikre siden. Husk også å tømme selve utekranen for vann når du er ferdig slik at du unngår frostskader på denne eller sprukne rør.
Har du spørsmål?
Har du spørsmål rundt vask av bil, eller bilpleie generelt? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no så hjelper vi deg mer enn gjerne!