Facebook Pixel

Slik vasker du bilen på vinteren!

Jevnlig vask av bilen på vinterstid er en god investering av tid for å forebygge rustskader. I videoen og artikkelen under viser vi deg hvordan du gir bilen en skånsom vask slik at den blir ren, og risikoen for rust reduseres. Du får også et tips om hvordan du blir kvitt veisaltet fra lakken! 

Før du starter:

Skal du vaske bilen din på vinterstid når gradestokken kryper godt under frysepunktet, er det absolutt beste å ha muligheten til å stå i en selvvaskehall hvor temperaturen er på plussiden. Det gjør alt mye enklere, og ikke minst mer behagelig! Har du ikke denne muligheten så er det å anbefale å prøve og ta bilvasken en dag hvor gradestokken kryper over null, eller hvert fall ikke ligger veldig langt under. Da slipper du problemer med vann og eventuell kjemi som fryser, og en ødelagt høytrykkspyler dersom vannet inni fryser.


Forvask 

En god forvask er viktig året rundt, men kanskje spesielt viktig på vinteren når bilen er ekstremt skitten. Målet er å få bort så mye smuss som mulig fra bilen før berøringsvasken. Her er det viktig å bruke riktig kjemi, og la den få virke lenge nok. I utgangspunktet bør kjemien få virke så lenge som mulig, men uten at den tørker på bilen.

Vi anbefaler å starte vasken med å legge en god felgrens på felgene. Husk at hele felgen skal dekkes fra alle sider og mellom eikene. I videoen over bruker vi vår favoritt når det kommer til felgrens: K2 Roton Pro Wheel Cleaner. Denne løser effektivt opp smuss og metallpartikler fra felgene, og kan også brukes som metallpartikkelfjerner på resten av bilen ved behov. Spray gjerne på litt av denne på dekkene og inni hjulbuene også.

Mens felgrensen får virke, er det tid for å legge en god avfetting på resten av bilen. På denne tiden av året anbefaler vi å bruke en petrokjemisk avfetting, for eksempel Prickbort eller Teerwäsche fra Koch Chemie. Denne typen avfetting legger du nedenfra og opp til vinduene på bilen, på panser og helt opp til taket på bakparten. Unngå gummi og ulakkert plastikk så langt det lar seg gjøre med petrokjemisk avfetting, denne kan i verste fall tørke ut gummien og gi brune flekker på f.eks. dekk. Dette er grunnen til at du gjerne kan legge litt K2 Roton på dekkene, da får du en liten hinne som beskytter mot avfettingen.

Nå er det tid for å skumlegge bilen med en alkalisk skumsåpe. Denne løser opp generell smuss, og bidrar til at avfettingen får virke lengre uten at den tørker. I videoen over bruker vi K2 Bela Pro Active Foam Blueberry. Det finnes mange gode skumsåper, så her er det mye å velge mellom. Skumlegg hele bilen nedenfra og opp slik at hele bilen er dekket, også inne i hjulbuene. Her kan du se utvalget vårt.

En av utfordringene i vinterhalvåret er veisalt. Dette vil vi helst ikke ha liggende på bilen, så om du har muligheten til å underspyle bilen er det fint å gjøre det mens avfettingen og skumsåpen ligger og virker på bilen. Underspylingen kan fort virvle opp en del smuss fra understell og kanaler, derfor er det lurt å gjøre dette før du spyler av bilen. Underspylere får du kjøpt til de fleste høytrykkspylere, eller du kan finne en selvvaskehall som har denne muligheten.

Når kjemien har fått virke en stund på bilen og du er ferdig med en eventuell underspyling, er det tid for å høytrykkspyle bilen. Lag deg et system slik at du får spylt hele bilen, og jobb deg nedenfra og opp. Husk å spyle godt på felger og inne i hjulbuer.

Før du går i gang med berøringsvasken er det smart og åpne dørene for å spyle/skylle bort løst smuss og såperester fra innstegslistene og under dørene. Her vil det over tid samle seg mye skitt som igjen kan føre til rust. Skru gjerne av strømmen på høytrykkspyleren og la vanntrykket gjøre jobben, da slipper du at bilen blir våt innvendig. Alternativt kan du også bruke en vanlig hageslange uten for mye trykk på.

Produkter i videoen:

-28%
K2 Pro Detailing Roton Pro Wheel Cleaner
Fra 499,- Før 690,-
K2 Pro Detailing Bela Pro Active Foam Blueberry
Fra 119,-
Macserien Mac 124 Prickbort
Fra 89,-
Bilt-Hamber Surfex HD
Fra 210,-

Berøringsvask

Nå ser kanskje bilen ren ut, men det er den ikke. Selv om synlig smuss nå forhåpentligvis er borte, ligger det fortsatt en hinne (trafikkfilm) igjen på bilen. Denne fjernes heldigvis enkelt med en berøringsvask.

For å minimere risikoen for vaskeriper anbefaler vi at du bruker en vaskehanske av microfiber eller ull, og at du har én bøtte med såpevann og én med rent vann til å skylle vaskehansken i. Bruk aller helst bøtter som er tilpasset formålet, og som har en rist i bunnen slik at du ikke drar med deg sandkorn fra bunnen av bøtta med vaskehansken.

Når det kommer til bøttesåpe finnes det mye på markedet, men se gjerne etter en som skummer godt og gir god glid til vaskehansken. Eksempler kan være Car Wash fra North Detailing eller G-Wash fra Gtechniq.

Start på taket av bilen og jobb deg nedover. Pass på at du har mye vann i vaskehansken og at du går over hele bilen. Til slutt spyler du av bilen ovenfra og ned. Pass på at du får spylt bort alle såperester.

Til slutt kan du gjerne vaske under dørene og i innstegslistene. Husk å skyll etterpå!

Produkter i videoen:

North Detailing Vaskebøtte med Grit Guard

Fra 290,-

-23%
Diverse Gold Nugget
99,- Før 129,-
North Detailing Car Wash
Fra 159,-

Bli kvitt saltet

Nå er bilen i utgangspunktet ren, men vi har et lite tips til! På vinterstid så legger det seg fort mye salt på bilen, og dette vil vi få bort så langt det lar seg gjøre.

Til dette bruker vi en pumpekanne (eller sprayflaske) med vann, iblandet 1% DSALT. Denne løsningen legges på hele bilen, og vil løse opp bindingen mellom saltet og lakken. La løsningen få virke en stund (men ikke tørke) før du spyler av. I tillegg til å bli kvitt saltrester legger også DSALT igjen en liten korrosjonshemmende hinne. Ekstra tips: En kork med DSALT i spylervæsken gjør at du enkelt blir kvitt saltlaken som legger seg på frontruten under kjøring!

 

Beskyttelse

Når bilen først er ren er det smart å benytte anledningen til å legge en hurtigbeskyttelse dersom bilen ikke er beskyttet fra før, eller beskyttelsen du har fra før trenger litt oppfriskning.

I videoen bruker vi WetCoat fra Gyeon. Denne er både effektiv og lett å bruke. Ta for deg ett panel av gangen (2-3 spray per panel er nok), fordel raskt med høytrykkspyleren og spyl av. Denne gir en fin vannavprelling, og vil gjøre det enklere å holde bilen ren en stund fremover.

Vi anbefaler alltid å tørke bilen etter vask for å forhindre vannmerker, og for at ikke pakninger i f.eks. dører fryser!

Produkter i videoen:

North Detailing Silk & Twist Drying Towel
239,-
DSALT Konsentrat
Fra 529,-
GYEON Q²M WetCoat NEW
Fra 179,-
Idrobase Underbody Lance

Fra 3290,-

Til 3780,-