Facebook Pixel

Guide: Slik vasker du felger og dekk grundig

Er felgene på bilen din fulle av fastgrodd smuss og bremsestøv som er vanskelig å få bort? Ja, veldig skitne felger kan være utfordrende å få helt rene - men det er absolutt mulig! I denne guiden viser vi deg hvordan du vasker felger og dekk grundig! Video finner du nederst på siden dersom du foretrekker det!

Grundig_vask_av_felg_og_dekk

Før du begynner:

Sett/legg felgen en plass hvor du ikke risikerer å lage riper ved å legge den ned, eller om den skulle falle over ende. For deg som er over snittet interessert i bilpleie så finnes det egne stativer til å sette hjulet i som gjør det enkelt å rotere på det mens du jobber.


Vask og rens av felg trinn for trinn:

Felgrens

Start med å legge en god felgrens både inni og utenpå felgen. Her finnes det flere gode alternativer som f.eks. K2 Roton Pro Wheel Cleaner, Bilt-Hamber Autowheel, P21S High End Felgrens eller Koch-Chemie Felgenblitz. Husk å dekke alle sider av eikene. La felgrensen virke noen minutter før du spyler grundig av med høytrykkspyler, eller pistolen på hageslangen.


Avfetting

For å bli kvitt oljebasert forurensning slik som asfaltrester/flekker, er du nødt til å bruke en petrokjemisk avfetting (også kaldt kaldavfetting). Her anbefaler vi Prickbort, en rimelig og effektiv avfetting. Denne kan du gjerne spraye på punktvis dersom du har asfaltflekker/klumper som sitter på felgen. Unngå så godt det lar seg gjøre å få petrokjemisk avfetting på dekkene. Dersom du har asfaltflekker eller klumper som sitter godt, kan du bruke en plastikkskrape til å forsiktig "vippe" disse av etter at avfettingen har fått virke litt. Unngå å skrape så langt det lar seg gjøre, da dette kan resultere i riper. Til slutt spyler du grundig av. 


Berøring

Nå burde det meste av løst smuss være borte fra felgen, og det er tid for berøring. Igjen så anbefaler vi at du bruker felgrensen du har for hånden (evt. en annen metallpartikkelfjerner), men denne gangen sammen med en detailingkost eller felgbørste. Dekk hele felgen med felgrensen, og jobb deg rundt hele felgen med børsten/kosten. Jobb systematisk, og sørg for at du er innom alle kriker og kroker. Spyl grundig av hele felgen til slutt.


Bli kvitt limrester

Dersom du har rester av lim etter lodd som har sittet på felgene, er en citrusrens et godt utgangspunkt for å bli kvitt dette. To gode alternativer kan være Gtechniq W5 Citrus All Purpose Cleaner eller Koch-Chemie Orange Power. Citrusrensen kan du spraye direkte på flekkene og la virke en liten stund, før du forsiktig bruker en plastikkskrape til å skrape bort limet. Skulle ikke dette fungere, kan en varmepistol (eller hårføner) brukes for å varme opp limet slik at det slipper lettere. Bruker du varmepistol så pass på at overflaten ikke blir så varm at lakken skades. Her gjelder det å prøve seg frem litt forsiktig, og ikke gå for hardt ut til å begynne med.


Clay

Nå ser kanskje felgen helt ren ut? Sjansen er derimot stor for at det fortsatt finnes forurensning som sitter igjen i lakken. Dra en finger over overflaten på felgen (spesielt inni), og sjansen er stor for at du kjenner små nupper som sitter fast på felgen. Dette er forurensning (f.eks. metallpartikler) som sitter så godt fast at det ikke går bort ved vask. Løsningen på dette problemet er å bruke en claybar. Dette er en liten kittklump som brukes ved å føre den forsiktig frem og tilbake på overflaten du ønsker å rense. Denne vil dra med seg/trekke ut det som måtte sitte fast i lakken.


Start med å varme opp claybaren ved å kna den litt i hendene (kan også legges i lunket vann), og form den slik at du får en passende (flat) overflate å jobbe med. Du skal alltid bruke claylube eller såpevann sammen med claybaren for å skape god glid. Spray litt claylube på overflaten du ønsker å rense, deretter drar du claybaren forsiktig frem og tilbake med sideveis bevegelser. Du skal ikke bruke trykk, men la claybaren bevege seg lett på overflaten. Etter at du har brukt den en stund så vil selve claybaren begynne å bli skitten. Da knar du den enkelt på nytt, slik at du får en ren overflate å jobbe videre med.


 

Dekksider

Når du først er i gang, så anbefaler vi også at du renser dekkene grundig. Til dette kan du bruke en vannbasert avfetting som Surfex fra Bilt-Hamber. Bland Surfex med vann i 1:20 blandingsforhold, og bruk en sprayflaske eller pumpekanne til å påføre på dekkene med. Bruk en dekkbørste (eller en annen litt stiv børste du har tilgjengelig), og jobb deg rundt hele dekket. Til slutt spyler du av. Denne prosessen gjentar du helt til skummet som dannes av skrubbingen ikke er misfarget lengre. Når skummet er helt hvit, er dekkket rent.


Beskyttelse

Nå som felgen er helt ren, er det en fin anledning til å legge en beskyttelse på felgen. Dette vil gjøre fremtidig renhold enklere. I videoen over så bruker vi Fusso Coat fra Soft99, en velkjent og holdbar beskyttelse. Påfør et tynt lag med voks over hele felgen ved å bruke en påføringspad, og tørk av med en microfiberklut til slutt. Husk å jobbe systematisk slik at hele felgen blir beskyttet.

Valg av beskyttelse er en smakssak. Du kan også bruke en felgvoks, sprayvoks eller en keramisk coating. Gode alternativer til Fusso Coat er  Swisswax Autobahn eller Poorboy´s World Wheel Sealant.


Polering

Det er naturligvis også mulig å polere lakkerte felger for å fjerne litt riper og heve glansen dersom du ønsker det. Dersom du ønsker å polere, så skal dette gjøres etter at du har brukt clay og renset dekkene.Spørsmål?

Lurer du på noe i forbindelse med produkter eller bilpleie generelt? Ikke nøl med å ta kontakt på kundeservice@bilnerden.no eller gjennom vår Facebookside!


Noen anbefalte produkter til rens av felg og dekk:

Felgrens:

-28%
K2 Pro Detailing Roton Pro Wheel Cleaner
Fra 129,- Før 179,-
-21%
P21S HIGH END Felgrens
Fra 189,- Før 239,-
-21%
Bilt-Hamber Auto-Wheel
Fra 249,- Før 315,-

Beskyttelse av felger:

Swissvax Autobahn - PTFE Felgvoks
Fra 499,-
Gtechniq C5 Wheel Armour
Fra 399,-
Poorboys World Wheel Sealant
389,-

Annet til rens av felg og dekk:

Poka Premium Hjulstativ
2990,-
North Detailing Detailing Brush Large
39,-
North Detailing Tire Brush
49,-
Koch Chemie Orange Power 1 L
490,-
Poorboys World Clay Lube
Fra 179,-
Macserien Mac 124 Prickbort
Fra 89,-
Gtechniq W5 Citrus All Purpose Cleaner
Fra 110,-
Bilt-Hamber Surfex HD
Fra 210,-
Bilt-Hamber AutoClay Soft
249,-