Facebook Pixel

Vaske bilen hjemme? Disse produktene trenger du for at bilen skal bli helt ren!

Ønsker du å komme i gang med å vaske bilen hjemme, men er litt i tvil om hva du egentlig trenger av kjemi og utstyr?  Det har vi full forståelse for, for det kan helt klart være vanskelig å orientere seg i den enorme jungelen av ulike produkter og utstyr. I denne artikkelen og videoen går vi gjennom det viktigste du trenger for å gi bilen en god og skånsom vask hjemme. I produkttipsene under har vi lagt vekt på produkter som er allsidige, fornuftige i pris og som leverer på kvalitet og rengjøringsegenskaper.

Felger

Det første vi starter med når vi vasker bil hos oss er felgene, og til dette trenger du en god felgrens og en felgbørste som kommer til mellom eikene på felgen. For enkelte kan det også være kjekt å ha en liten detailingkost for hånden for å komme til på de trangeste plassene.

 

Et godt utgangspunkt for de fleste er felgrensen K2 Roton Pro Wheel Cleaner og SGCB Microfiber Wheel Brush Kit. Det finnes felgbørster i mange forskjellige størrelser og prisklasser, men de overnevnte børstene dekker de fleste sine behov da de er både skånsomme og bøyelige slik at du kommer godt til over alt.

 

Guide: Valg av felgrens - finn riktig type til ditt bruk

Forvask

Det absolutt viktigste når du skal vaske bilen er at den får en god forvask som sørger for at du blir kvitt alt av løst smuss, sand, gjørme etc. fra bilen før du gir den en berøringsvask. Til dette trenger du i utgangspunktet 2 typer kjemi, en petrokjemisk avfetting og en alkalisk skumsåpe eller avfetting. I tillegg trenger du naturligvis noe å spyle bilen med.

 

Den petrokjemiske avfettingen er det første produktet som påføres, og denne løser opp asfaltrester og oljebasert smuss. Etter litt virketid påfører du en skumsåpe eller alkalisk avfetting oppå den petrokjemiske avfettingen, og denne sørger for å løse opp organisk smuss.

 

Etter påføring av petrokjemisk avfetting er det absolutt beste å skumlegge bilen med en skumkanon som er tilkoblet en høytrykkspyler for at du skal få et skum som henger lenge på bilen, og som får god tid til å løse opp alt smusset som sitter på den. Kombinasjonen av en skumsåpe som har fått virke lenge og en høytrykkspyler som raskt og effektivt spyler bort smusset etterpå er uten tvil den mest optimale løsningen.

 

Har du høytrykkspyler fra før er du langt på vei, og i tillegg til en petrokjemisk avfetting trenger du da en skumkanon og skumsåpe. I denne pakken får du både skumkanon og såpe til en hyggelig pakkepris. Husk å velg riktig kobling til din høytrykkspyler.

 

Når det er sagt, så er det ikke alle som har tilgang på verken høytrykkspyler eller skumkanon, eller har ønske om/mulighet til å investere i dette, og da må man bruke det de fleste har hjemme fra før, nemlig hageslangen.

Til å påføre såpe anbefaler vi da å bruke en pumpekanne til å påføre Surfex-HD fra Bilt-Hamber med (i stedet for skumsåpe). Dette er en kraftig alkalisk avfetting som løser opp generelt smuss. Dersom du kun skal bruke hageslangen er det ekstra viktig å bruke effektiv kjemi som får virke så lenge som mulig for å kompensere så mye som mulig for at du går glipp av den kraften en høytrykkspyler gir ved avspyling. Påfør gjerne flere runder med kjemi for å forlenge virketiden, og spyl ekstra grundig og systematisk av hele bilen til slutt.

 

Har du ikke høytrykkspyler kan det også være smart å ta turen til nærmeste selvvaskanlegg de gangene bilen er veldig skitten for å benytte seg av høytrykkspyleren der.

Guide: Forvask av bil - hvilken kjemi brukes når?

  Berøringsvask

  Når bilen er fri for synlig smuss og grundig avspylt slik at alt av sand etc. er borte, trenger den en berøringsvask for å bli 100% ren. Uansett hvor lenge du spyler så blir du ikke kvitt den såkalte "trafikkfilmen" som sitter på bilen uten berøring.

   

  Til dette trenger du en bøtte med rist i bunnen, en myk og skånsom vaskehanske som holder på mye vann og en god shampo som skaper god glid.

   

  Tips: Bruk en shampo med beskyttelse i, som f.eks. Gtechniq Ceramic Gwash for at smuss ikke skal feste seg like godt til bilen fremover.

  Tørking

  Vi anbefaler alltid å tørke bilen etter vask for å unngå vannmerker/water spots. Den rimeligste løsningen her er å bruke et skånsomt microfiberhåndkle som holder på mye vann til å tørke bilen med for hånd fra topp til bunn.

   

  Dersom du har en kompressor eller løvblåser hjemme kan det også være smart å blåse ut av kriker og kroker, panelskjøter og speilhus for å bli kvitt vannet som ligger der.

   

  Guide: Hvorfor og hvordan tørke bilen etter vask

  Interiør

  For å ta en enkel vask av interiøret kommer du langt med en allsidig interiørrens som f.eks. Gtechniq I2 Tri-Clean og noen microfiberkluter. Med unntak av glass kan denne brukes på alle innvendige flater, inkludert tekstil og skinn.

   

  Til rengjøring av ruter trenger du en glassrens, en glassklut eller to, og gjerne en egen klut til å tørke raskt over med til slutt for å være sikker på at du får en skjoldefri finish. Alt dette får du i denne pakken til en hyggelig pakkepris.

   

  Tips 1: Kjøp en liten detailingkost for å få renset trange plasser som koppeholdere etc. Spray på litt interiørrens, kost over området og tørk bort med en microfiberklut.

   

  Tips 2: Avhengig av om du har tekstil- eller skinnseter kan en tekstilbørste eller skinnbørste være kjekk å ha for hånden for å få renset setet litt grundigere. Spray på interiørrensen i børsten eller setet, og jobb deg over hele setet før du tørker av med en microfiberklut til slutt.

  Pakkedeals

  Har du spørsmål?

  Har du spørsmål om bilpleie generelt eller ønsker produktanbefalinger som passer deg og din bil? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no.