Facebook Pixel

Dette trenger du for å komme i gang med bilvask hjemme

Ønsker du å komme i gang med å vaske bilen hjemme, men er litt usikker på hva du trenger av utstyr og kjemi for å gi bilen en god og skånsom vask? Her går vi gjennom det viktigste du trenger, og du får gode tips til produkter som får jobben gjort uten at du trenger å grave dypere i lommeboken enn nødvendig.

Felger

Felgene er uten tvil en av de plassene som er mest utsatt for smuss på bilen, men heldigvis finnes det effektiv kjemi som enkelt løser opp smuss og bremsestøv som sitter på felgen. En god felgrens kombinert med en felgbørste og en høytrykkspyler (evt. hageslange om du ikke har tilgang på høytrykkspyler) er det viktigste du trenger for å rengjøre felgene på bilen.

Guide: Valg av felgrens - finn riktig type til ditt bruk

Forvask

Det absolutt viktigste når du skal vaske bilen er at den får en god forvask som sørger for at du blir kvitt alt av løst smuss, sand, gjørme etc. fra bilen før du gir den en berøringsvask. Til dette trenger du i utgangspunktet 3 ting, en petrokjemisk avfetting, en alkalisk skumsåpe/avfetting og noe å spyle bilen med. Høytrykkspyler er absolutt å anbefale.

Det absolutt beste er å skumlegge bilen med en skumkanon tilkoblet høytrykkspyler for at du skal få et skum som henger lenge på bilen, og som får god tid til å løse opp alt smusset som sitter på den. Kombinasjonen av en skumsåpe som har fått virke lenge og en høytrykkspyler som raskt og effektivt spyler bort smusset etterpå er uten tvil mest effektivt og skånsomt.

 

Har du høytrykkspyler fra før er du langt på vei, og i tillegg til en petrokjemisk avfetting trenger du da en skumkanon og skumsåpe. I denne pakken får du både skumkanon og såpe til en hyggelig pakkepris. Husk å velg riktig kobling til din høytrykkspyler. Er du i tvil om hvilken kobling du trenger sender du oss en mail, så hjelper vi deg mer enn gjerne.

 

Når det er sagt, så er det ikke alle som har tilgang på verken høytrykkspyler eller skumkanon, eller som har ønske om/mulighet til å investere i dette, og da må man bruke det de fleste har hjemme fra før, nemlig hageslangen.

For å påføre såpe anbefaler vi da å bruke en pumpekanne til å påføre Surfex-HD fra Bilt-Hamber med. Dette er en kraftig alkalisk avfetting som løser opp generelt smuss. Dersom du kun skal bruke hageslangen er det ekstra viktig å bruke effektiv kjemi som får virke så lenge som mulig for å kompensere så mye som mulig for at du går glipp av den kraften en høytrykkspyler gir. Påfør gjerne flere runder med kjemi for å forlenge virketiden, og spyl ekstra grundig og systematisk av hele bilen til slutt.

 

Har du ikke høytrykkspyler kan det også være smart å ta turen til nærmeste selvvaskeannlegg de gangene bilen er veldig skitten for å benytte seg av avfettingen og høytrykkspyleren der for å bli kvitt det verste smusset, og evt. ta berøringsvasken der. Alternativt kan du også kjøre bilen hjem og kjøre på med en runde med avfetting/såpe og avspyling med hageslangen etter å ha kvittet deg med det verste smusset i selvvaskeannlegget.

Guide: Forvask av bil - hvilken kjemi brukes når?

Berøringsvask

Når bilen er fri for synlig smuss og grundig avspylt slik at alt av sand etc. er borte, trenger den en berøringsvask for å bli 100% ren. Uansett hvor lenge du spyler så blir du ikke kvitt den såkalte "trafikkfilmen" uten å gå over bilen med en vaskehanske og en god bilshampo. Til dette trenger du i utgangspunktet kun tre ting, en bøtte med rist i bunnen, en myk og skånsom vaskehanske som holder på mye vann og en god shampo som skaper god glid.

 

Tips: Bruk en shampo med beskyttelse i, som f.eks. Gtechniq Ceramic Gwash for at smuss ikke skal feste seg like godt til bilen fremover.

Tørking

Vi anbefaler alltid å tørke bilen etter vask for å unngå vannmerker/water spots. Til dette trenger du i utgangspunktet kun et skånsomt tørkehåndkle som holder på mye vann.

 

Dersom du har en kompressor eller løvblåser hjemme kan det også være smart å blåse ut av kriker og kroker, panelskjøter og speilhus for å bli kvitt vannet som ligger der.

Guide: Hvorfor og hvordan tørke bilen etter vask

Kjekt å ha

I tillegg til produktene vi har nevnt ovenfor så finnes det naturligvis en del produkter som er kjekke å ha til bilvasken, men som ikke er strengt nødvendige for å få gitt bilen en god og skånsom vask. Spesielt ikke dersom du er nybegynner og kun ønsker å skaffe deg det viktigste du trenger til å begynne med.

Har du spørsmål?

Har du spørsmål rundt bilvask eller bilpleie generelt? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no så hjelper vi deg mer enn gjerne!