Facebook Pixel

Hvilken poleringsmaskin skal jeg velge? (Guide)

Vurderer du å gå til innkjøp av en poleringsmaskin for første gang? Eller er det kanskje på tide å bytte ut den gamle? Da bør du fortsette å lese, for her får du våre beste tips til hva du bør tenke på når du skal finne en poleringsmaskin som dekker dine behov, og som står i stil til budsjettet ditt.

Dersom du er helt ny innen bilpleie og ikke har noe erfaring med poleringsmaskiner kan det være lett å la seg forvirre av ord som oscillerende, DA, roterende, utkast, bakplate etc., noe som er veldig forståelig. For å ta det helt grunnleggende først, så finnes det i hovedsak to typer poleringsmaskiner: Oscillerende/DA (Dual Action) og roterende.

Det begge typene har til felles er at de har en bakplate, og dette er den delen av maskinen som poleringsputen festes på og som sørger for at poleringsputen settes i bevegelse mot lakken på bilen.

På en roterende poleringsmaskin har bakplaten kun én bevegelse, og det er rotasjon (på samme måte som en drill/vinkelsliper), mens på en oscillerende/DA maskin har bakplaten to bevegelser. I tillegg til å rotere flytter bakplaten seg også med sideveis bevegelser. Denne bevegelsen kalles utkast, og oppgis i millimeter. Dette gjør at poleringsmaskinen er mye enklere og tryggere å bruke, og risikoen for å skade lakken er minimal sammenliknet med en roterende maskin.

Denne typen poleringsmaskin er i dag det mest vanlige å bruke både for mannen i gata og profesjonelle, derfor tar vi i denne artikkelen utelukkende for oss oscillerende/DA maskiner.

Din første poleringsmaskin?

Som nybegynner er det kanskje ikke så lett å vite hva du skal se etter når du skal kjøpe din første poleringsmaskin. Som et utgangspunkt anbefaler vi å starte med en oscillerende/DA poleringsmaskin med bakplate på 125 mm, og et utkast på mellom 8 mm og 15 mm. Denne maskintypen dekker de aller flestes behov, og på de fleste biler kommer du til på 95% av lakken med en slik maskin.

Skulle du være i tvil om hvilken maskin som er rett for deg etter å ha lest denne artikkelen, så er du hjertelig velkommen til å sende oss en mail på kundeservice@bilnerden.no, så hjelper vi deg mer enn gjerne.

Hva skiller en billig og en dyr maskin?

Det som i hovedsak skiller rimelige og dyre maskiner er at byggekvalitet, komfort, vibrasjon, støy og evnen til å opprettholde rotasjon stort sett henger sammen med prislappen på maskinen.

Når det er sagt så vil du absolutt være i stand til å oppnå like gode resultater med en rimelig maskin, men veien dit kan være litt lengre, og du må tåle litt mer vibrasjon og støy. For den gjennomsnittlige bilnerden som polerer bilen 1-2 ganger i året er dette sjeldent et problem, og noe som fint går an å leve med.

Er du blant dem som har polert en del fra før og ønsker å oppgradere til en bedre maskin, eller ser for deg at du kommer til å bruke mye tid på å polere egne og andres biler? Da vil det ofte være verdt å legge til noen tusenlapper for en proffmaskin fra f.eks. Rupes.

Det er blant dem som polerer mye at proffmaskiner virkelig kommer til sin rett, både når det gjelder effektivitet, og ikke minst komfort ved langvarig bruk.

Nedenfor går vi gjennom et utvalg av populære maskiner i ulike prisklasser, og vi skal prøve å hjelpe deg et stykke på vei når det gjelder å finne en maskin som passer deg og ditt behov.

For den prisbevisste nybegynneren

North Detailing DA-8

Dersom du er helt fersk innen polering og ønsker å prøve deg for første gang uten å legge for mye penger på bordet er North Detailing DA-8 et fint sted å starte. På tross av en hyggelig pris er denne maskinen midt i blinken til den årlige poleringsjobben for å fjerne litt vaskeriper og hente frem litt ekstra glans før du legger en god voks.

Denne har bakplate på 125 mm, utkast på 8 mm, og er trygg å bruke uten at du trenger å være redd for å brenne gjennom lakken. Kombinert med noen gode poleringsputer og polisher er du med denne mer enn godt nok rustet for å ta fatt på din første poleringsjobb. Enkelt og greit en enkel budsjettmaskin som får jobben gjort.

Egner seg også fint som backupmaskin, og med et utkast på 8 mm kan denne også brukes til våtsliping.

For den kvalitetsbevisste hobbydetaileren

North Detailing Lynx DA-15 (Allround maskin)

Hvis du er blant dem som er over snittet interessert i bilpleie, og hører til i kategorien "ivrig hobbydetailer" er Lynx DA-15 midt i blinken for deg. Differansen i pris sammenliknet North Detailing DA-8 er ikke veldig stor, men her snakker vi en helt annen opplevelse når det gjelder komfort, byggekvalitet og evnen til å korrigere effektivt.

Sammenliknet med andre maskiner i denne prisklassen har Lynx DA-15 en unik evne til å opprettholde rotasjon, samtidig som utkastet på 15 mm lar deg polere mer effektivt sammenliknet med North Detailing DA-8. Komfortnivået på denne er også merkbart bedre når det gjelder ergonomi og vibrasjon. I tillegg har Lynx DA-15 progressiv trigger, noe som gjør at du slipper å bruke hastighetsregulatoren for å fordele polish på lav hastighet.

Lynx DA-15 er med andre ord maskinen for deg som ønsker deg en komfortabel kvalitetsmaskin med veldig god korrigeringsevne uten at du trenger å tømme lommeboken, enten du er nybegynner, erfaren, polerer ofte eller en sjelden gang. Uten tvil den maskinen i vårt sortiment som gir deg mest maskin for pengene.


SGCB DA Polisher Mini 75 mm

Merker du at bilpleieinteressen virkelig er til stede og har lyst til å ta poleringen et steg videre, eller ønsker deg en ekstra maskin som er lettere å jobbe med på trange plasser? Da er SGCB DA Polisher Mini 75 mm et fint og prisgunstig alternativ. Denne har utkast på 12 mm og bakplate på 75 mm, og egner seg dermed fint til polering av A-stolper, innstegslister, MC, og andre plasser hvor det er vanskelig å komme til med en større allroundmaskin.


Liquid Elements A1000v3

Faren ved å begynne med maskinpolering er at det er lett å bli besatt av blanke og ripefrie overflater helt ned til den minste detalj. Hvis dette gjelder deg, kan vi anbefale å sjekke ut nanomaskinen Liquid Elements A1000v3. Med denne kommer du til så og si overalt, og bakplaten på denne er kun 38 mm. A1000v3 er batteridrevet, og kommer med adaptere slik at den kan brukes både som roterende maskin og som oscillerende maskin med 3 mm eller 12 mm utkast.

Maskiner fra øverste hylle

Ønsker du deg det beste markedet har å tilby når det gjelder poleringsmaskiner? Da skal det godt gjøres å komme unna Rupes og deres Bigfoot system.

Her finner du et solid utvalg av ulike poleringsmaskiner til forskjellige bruksområder, i ulike størrelser og med ulike utkast. Det alle har til felles er at dette er skikkelig arbeidsverktøy av solid kvalitet som varer.

Disse maskinene er et naturlig valg for profesjonelle detailere og kresne entusiaster som stiller høye krav til utstyret de bruker. Prisen er naturligvis deretter også, men likevel ikke verre enn at det er en investering som fort lønner seg både når det gjelder pålitelighet, kvalitet og ikke minst komforten som er i en klasse for seg selv.

 

Nedenfor går vi gjennom de mest populære Oscillerende/DA maskinene fra Rupes, og går raskt gjennom hva som skiller dem fra hverandre og kvalitetene ved hver enkelt maskin.

 

Rupes Bigfoot LHR15 MKIII

Rupes Bigfoot LHR15 MKIII er uten tvil den mest populære maskinen fra Rupes, og grunnen til det er enkel. Denne har 125 mm bakplate og utkast på 15 mm, noe som gjør den til en super allround maskin som egner seg til å polere hele bilen med. Dersom du kun skal ha én maskin til bil og båt er dette riktig valg for deg.

 

Rupes Bigfoot 12E Duetto

Ønsker du deg en fin allround maskin som egner seg fint til både polering av bil og våtsliping er Rupes Bigfoot 12E Duetto et godt valg. Denne har samme størrelse på bakplaten som LHR15 (125 mm), men et litt mindre utkast på 12 mm.

 

Rupes Bigfoot LHR21 MKIII

Er du på utkikk etter en maskin som hovedsakelig skal brukes til båt, eller store biler med store paneler er det verdt å ta en kikk på Rupes Bigfoot LHR21 MKIII. Denne har et utkast på 21 mm og bakplate på 150 mm, noe som gjør at du jobber mer effektivt på større flater.

 

Rupes Bigfoot LHR 75E Mini / HLR 75 Mini Ibrid

Noen ganger blir en bakplate på 125 mm i største laget dersom du f.eks. skal polere der hvor det er begrenset med plass, slik som f.eks. A-stolper, detaljer i grill/fangere, innstegslister etc. Da er Rupes Bigfoot LHR 75E Mini kjekk å ha for hånden! Denne har en bakplate på 75 mm og et utkast på 12 mm, og egner seg også fint til polering av MC.

Et alternativ til denne er det siste tilskuddet i Bigfoot familien: Rupes HLR 75 Mini iBrid. Denne er batteridrevet, og har en helt annerledes utforming og ergonomi enn tradisjonelle poleringsmaskiner, men samme bakplate og utkast som Rupes LHR 75E Mini.

 

Rupes Bigfoot Nano iBrid (Long-neck / Short-neck)

Ønsker du å komme til på de aller trangeste plassene og på de minste detaljene? Da er Rupes Bigfoot Nano iBrid absolutt verdt å sjekke ut. Denne kommer i to ulike modeller, Long-neck og Short-neck. Forskjellen er enkelt og greit lengden på maskinen, ellers er de like og har de samme egenskapene.

Disse er meget allsidige og kommer i et sett hvor det følger med bakplate på 34 og 54 mm, samt adaptere slik at de kan brukes som roterende maskiner, eller med utkast på enten 3 mm eller 12 mm.

Egner seg fint til polering på små detaljer i grill, detaljer på MC, pianolakk i interiøret, eiker på felger etc.

Har du spørsmål?

Har du spørsmål om polering, bilpleie generelt, eller ønsker du produktanbefalinger som passer deg og din bil? Send oss en mail på kundeservice@bilnerden.no.

Anbefalt tilbehør

-18%
North Detailing Polish Kit
549,- Før 667,-
North Detailing Microfiber Edgeless Buffing Towel
Fra 39,-
North Detailing Niagara - Heavy Cut
Fra 229,-
North Detailing Iguazu - Medium Cut
Fra 219,-
North Detailing Kawasan - Fine
Fra 219,-
Rupes 150 mm DA High Performance Pad
Fra 189,-
Rupes UNO Pure
Fra 239,-
Rupes DA Fine poleringsmiddel
Fra 279,-
Rupes DA Coarse poleringsmiddel
Fra 319,-
North Detailing SFX 135 mm Polishing Pad
Fra 99,-
North Detailing SFX 160 mm Polishing Pad
Fra 119,-
Rupes Yellow Wool Pad Fine
Fra 159,-
Rupes Blue Wool Pad Coarse
Fra 159,-
North Detailing Padbørste
169,-